FINLAVER-VARAAJA

Lyhyt esittely

Patentoitu Finlaver-mökkivesijärjestelmä on tilaa säästävä lämminvesiratkaisu puulämmitteisiin saunoihin. Järjestelmä ei tarvitse sähköenergiaa, jos käytössä on painevesi. Paineveden voi tarvittaessa tuottaa 12 voltin jännitteellä käyttäen esimerkiksi aurinkosähköä.

Finlaver-mökkivesijärjestelmä vähentää rakennuskustannuksia, koska se säästää rakennusneliöitä eikä erillistä hormia tarvita padalle. Kuuma vesipata varoalueineen häviää keskeltä pesuhuonetta mahdollistaen rakennusoikeuden tehokkaan käyttämisen ja uudet pohjaratkaisut saunaasi.

Parasta tietenkin on, että voit nauttia peseytymisestä modernisti suihkulla. Suihku on turvallinen myös lapsille ja luontoystävällinen, koska se säästää vettä verrattuna perinteiseen peseytymiseen. Polttopuitakin säästyy, koska sinun ei tarvitse lämmittää kahta tulisijaa.

 

 

Turvallisuus

Sata-asteinen vesi on polttavan kuumaa ihmiselle. Sopivan veden sekoittaminen pesuvadeissa on hankalaa ja vaarallista etenkin pienille lapsille. Finlaver-varaajaa käyttämällä sinulla ei ole tätä ongelmaa. Kuuma vesi on piilossa ja saat suihkun termostaatin kautta juuri oikean lämpöistä vettä niin kuin kotonakin.

Sijoittamalla kuuma vesi piiloon turvallisesti kiukaan viereisen seinän sisälle se siellä ollessaan itseasiassa viilentää seinärakenteita. Finlaver-mökkivesijärjestelmän maksimilämpötila on 100 astetta johtuen veden fysikaalisesta ominaisuudesta, kiehumislämpötilasta normaalissa ilmanpaineessa. Esimerkiksi puun syttymislämpötila on noin 270 astetta.

Kustannukset ja uudet pohjaratkaisut
Finlaver-mökkivesijärjestelmän keskeisin hyöty turvallisen peseytymisen ohella on säästö rakennuskustannuksissa. Se antaa suunnittelijalle myös aivan erilaiset mahdollisuudet toteuttaa toimivat tilaratkaisut.

Jos esimerkiksi suunnittelet 25 neliön rantasaunaa perinteisellä vesipadalla, niin usein pata ja sen hormi ovat rakennuksen keskeisillä kulkuväylillä. Käyttämällä Finlaver-mökkivesijärjestelmää saat pesuhuoneesta pienemmän ja arvokkaat rakennusneliöt käyttöön esimerkiksi pukuhuoneen puolella. Vesipata savuhormin ja varoalueen kanssa vie noin 2 neliötä rakennusoikeudestasi. (rakennusneliön hinta on loma-asunnoissa 1000-1500 euroa).

Kun toteutat lämminvesiratkaisun Finlaver-mökkivesijärjestelmällä, säästät hukkuneet rakennusneliöt. Sinun ei tarvitse myöskään muurata erillistä hormia padalle, vain kiukaan päältä lähtevä hormi riittää. Kokonaissäästö rakennuskustannuksissa on näin ollen yli 3000 euroa.

Rakennuksen elinkaaren pidentäminen
Alla on kuva, jossa Finlaver-mökkivesijärjestelmä on sijoitettu kiukaan viereiseen seinään saunan ja pesuhuoneen väliin. Finlaver-varaaja asennetaan aukkoon, jonka pohjalla on suojakotelo. Suojakotelon tehtävänä on johtaa kondenssivesi seinän sisältä pesuhuoneen lattialle. Aukon peitelevynä saunassa voi toimia esimerkiksi kaakeloitu lujalevy. Pesuhuoneessa sen tulee olla irroitettava huoltoa varten, esimerkiksi paneelista tai rakennuslevystä tehty.

Kun saunominen lopetetaan, Finlaver-varaaja varastoi lämpimän veden turvallisesti seinän sisään. Se pitää seinärakenteen maksimissaan 100 asteen lämpötilassa huolehtien, ettei kiukaan jälkilämpö kuumenna seinää liikaa. Painovoiman vaikutuksesta pesuhuoneeseen aiheutunut tuuletus kuivattaa pesuhuoneen nopeasti.

Seuraavana aamuna varaajasta saa vielä pieneen aamupeseytymiseen sopivaa lämpimähköä vettä.


Finlaver-varaaja on suunniteltu Iki-kiukaan lämmönsiirrintä varten, mutta se toimii myös muillakin lämmönsiirtimillä. Alla olevassa kuvassa on Iki Original plus kiukaan sydän, johon Finlaver-varaaja yhdistetään silikoniletkuilla.

 

 


Helppokäyttöistä suihkuttelua

Finlaver-varaajan sisältämää vettä käytetään joko suoraan tai välillisesti siitä lämpöenergiaa ottamalla. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että varaajaan sisällä olevaan lämmönsiirtimeen syötetään kylmää vettä. Syötetty vesi ohjautuu varaajasta syöttösekoitusventtiilin kautta suihkun termostaatille. Varaajan sisällä oleva vesi ei siis vaihdu koko kesänä. Varaajan vesi haihtuu jonkin verran kesän aikana. Syksyn tultua, jos mökki jätetään kylmäksi talveksi, on varaaja tyhjennettävä.

Suihku saa vetensä mökin painevesijärjestelmästä ja lämpönsä Finlaver-varaajasta. Jos painevesijärjestelmää ei ole, niin sellaisen saa sähköttömään mökkiin esimerkiksi aurinkosähkötoimisena.

 

Ympäristöystävällisyys ja kevyt jätevesiratkaisu
Kun saunaan tuodaan vesi kantamalla, niin usein kuntien jätevesisäädökset sallivat kevyemmän jätevesiratkaisun. Se voi olla esimerkiksi kivillä täytetty maakuoppa, johon pesuvedet johdetaan. Alla olevassa kuvassa Finlaver-mökkivesijärjestelmä pumppaa suihkulle tulevan veden saavista, joka sijaitsee pesuhuoneessa ja johon vesi on siis kannettu.

Suihkua käyttämällä vettä kuluu itse asiassa vähemmän kuin pesuvadeilla ja napulla lotraamalla. Se on ympäristöystävällisempää. Jos mökilläsi on jo painevesi, niin voit kytkeä Finlaver-varaajan siihen helposti. Tällöin järjestelmä ei vaadi lainkaan sähköä toimiakseen.