Piha || ||

Grilli luonnonkivistä?

Grillin rakentaminen luonnonkivistä

Ensimmäiseksi haluan kertoa, että en ole mikään muurari. Oikeita ohjeita saa ihan oikeilta muurareilta. Nämä ovat lähinnä tee-se-itse-miehen kokemuksia aiheesta.

Kesän 2012 aikana muurailen tulisijan luonnonkivistä ulos muurikalle ja lisäilen tässä kuvia rakentamisen edistyessä. Luonnonkivistä muuramiseen löytyy materiaalia mm. Kiviteollisuusliiton sivuilta osoitteesta: http://www.finstone.com , jossa Kiviproffa vastaa kysymyksiin. Googlen hakusanalla ”kivinen kokemus” löytyy myös mielenkiintoista tietoa.

Kivityökaluja ja hyviä neuvoja saa osoitteesta http://www.prokivi.com . Hommasin sieltä itse 30 mm kanttiraudan, 2*200mm kivipiikkiä (tylppäkärkisen ja toisen hieman ohuemman) ja kivitaltan 25 mm. Vasaroiksi käy hyvin 1 – 1,5 kg vasarat rautakaupoista. Kivikiiloja löytyy myös. Itse ostin 5 kpl 16 mm kivikiiloja (toisesta liikkeestä tästä läheltä). Näiden käytöstä ei ole vielä ehtinyt tulla kokemusta, mutta ehkä kivet, työ ja ohjeet tekijäänsä neuvoo.

Rakentaminen alkoi perustusten teolla. Tarkoitus on valaa tukeva laatta grillille, johon tukeutuu myös lipan tolpat. Eli lyhyesti: routiva maa pois, suodatinkangas, 20 cm paksun murskepatjan sekaan salaoja ja sen päälle routastyroxit 100 mm, niin että routasuojaus ulottuisi mielellään noin metrin päähän valun sivusta.

Alla olevassa kuvassa on tilanne juhannusaatonaattona 2012. Pohjalaatan kivet ovat siinä pestyinä, muttei vielä oikein aseteltuina valua ajatellen.

 

 

Asettelin kivet laatikkoon niin, että joka kulmassa oli tukikivi, jota vasten on helppoa alkaa rakentamaan kivimuuria. Laatan tehtävänä on ottaa vastaan grillin paino ja jakaa se isolle alueelle tasaisesti. Kun kivet oli aseteltu ja muotti raudoitettu, tein kuran siihen käsin, koska valu oli aika pieni. Tolppia varten valoin myös palkkikengät ulkonurkkiin.

 

Kiviä sovitellessa täytyi pitää mielessä, että keskelle olisi mahduttava tiilistä muurattu sydän. Sen suurempia suunnitelmia ei ollut, koska seuraavan kerroksen kivet pystyi sovittelemaan vasta, kun edellinen kerros oli kuivunut. Isommat kivet lohkesivat helposti muutamalla 16mm kivikiilalla. Kiiloja varten kiviin porattiin noin 13 cm syvät reiät iskuporakoneella. Reikä syntyi noin 1 minuutissa ainakin Hiltin 4-kärkisellä iskuporanterällä. Yhdellä terällä olen pärjännyt koko projektin ajan.

Tiilisydäntä suunnitellessa tuli heti aluksi selväksi, että minimimitoilla tässä mennään, jotta kivet mahtuvat alustalle. Tosin eihän muurikka kovin isoa tulipesää alle tarvitsekaan. Halusin tulipesään luukun ja tuhkaluukun, joten päätin tehdä sydämen tavallisista tiilistä ja asettaa luonnonkivet sitten sydämen ympärille. Tässä kuvassa siis sommitelma tulevista kerroksista.

Muuraaminen alkoi kahdella täydellä kerroksella. Käytin katkaisemiseen kivilaikkaa ja muurausvasaraa. Näiden yhdistelmällä saa kyllä tiilet katkottua oikeaan mittaan. Valitsin reikätiilet, koska olen jostain lukenut, että ne kestävät paremmin pakkasta. Muurauslaastina käytin saviuunilaastia, jota saa rautakaupasta 25 kg säkeissä ainakin.

Kahden kerroksen jälkeen asensin tuhkaluukun kehyksen ja sen ympärille palovillat. Tulisijan pohjan tein tulenkestävästä valumassasta, joka myös laskettiin villakaistaleiden päälle. Tulitiilet ovat tässä sovitusta varten.

 

Homma jatkui niin, että muurasin sydämen tarpeeksi korkeaksi, jotta pystyin alkaa sovittelemaan luonnonkiviä reunoille. Sydän erotettiin luonnonkivistä 1cm palovillalla lämpölaajenemisen aiheuttamaa liikkumista silmälläpitäen.

Koska sydän on luonnonkivien ympäröimä, niin levitin sitä vähän isommaksi sivuilta, jotta pystyin käyttämään täysinäisiä tiiliä. Tämä kyllä hankaloitti ulkopuolen villoittamista, kun sydän ei ollutkaan enää suorakulmaisen särmiön muotoinen. Muurauslaastin jätteet ja tiilenpalaset heittelin luonnonkivien väleihin.

 

Luonnonkivien pyörittely oli palkitsevaa hommaa. Kivet löytyivät kesäkeittiön alta, kun kaivoin pohjia. Sade ei pessyt niitä aivan puhtaaksi, joten ne joutui vielä pesemään ennen asentamista. Käytin asentamiseen S30 betonilaastia terästettynä saneerauslaastilla. Välillä valoin ihan pelkällä betonilla isompia koloja. Saumaukseen syntyi hyvä massa sementistä ja hienosta hiekasta. Siitä sai muovattua savimaista muovailuvahan kaltaista massaa, jota pystyi tunkemaan koloihin.

Etenin kerroksittain. Eli muurasin/valoin/saumasin kivet paikalleen ja annoin niiden jämähtää paikalleen. Kuivumisaika kerrosten välissä oli noin 5 päivää. Sille ajalle löytyi pihapiiristä kyllä muuta tekemistä.

 

Kun luonnonkivet kuivuivat pystyi rakentamaan sydäntä ja toisin päin. Uunin luukku löytyi muuten kierrätyspaikalta hylättynä. Uusia luukkuja löytyy esimerkiksi Starkista ja Puuilo ja muista rautakaupoista. Uunin ympärille laitoin jälleen palovillan suikaleet.

Pikku hiljaa homma eteni ja lopulta kyhäelmä alkoi muistuttamaan jopa grilliä. Savuhormia aiheutti vähän mietintää, koska se piti ulottaa kolmen eri kerroksen (tulitiili, reikätiili ja luonnonkivi) läpi ja lopuksi sen tuli yltää muurikan ulkopuolelle ja osua sopivasti katosta läpi. Jätin sen vielä odottamaan lopullista paikkaansa takaseinässä.

 

Paikka löytyi lopulta ja hormiksi valitsin Harvian putken 90-asteen mutkalla. Putki löytyi Kodin Terran hyllystä siellä käydessäni. Asensin hormin ja muurasin tulitiilet tulilaastilla. Tulitiilet erotettiin palovillalevyillä. Palotilan yläosaan laitoin kaksi tulenkestävästä valumassasta tehtyä kannatinpalkkia.

  

Seuraavaksi oli edessä muurikan asentaminen grilliin. En halunnut valaa muurikkaa kiinni laastiin, joten levitin ensin laastin tulipesän yläosaan. Sen jälkeen laitoin muovin ja laskin muurikan siihen päälle. Laastina käytin saviuunilaastia. Tämä oli ensimmäinen sovitus, jonka tarkoituksena oli saada reunat suurin piirtein oikean kokoisiksi ja käyttää reunoilla vahvempaa laastia.

  

Kun laasti oli kovettunut, siirsin muurikan pois. Sen alla olleen muovin takia se lähtikin helposti. Laitoin tämän jälkeen hieman lisää tulilaastia ja taas muovin väliin kuivumista ja nostoa ajatellen.

Viimeisenä on edessä vielä etuseinän slammaus ja muutaman reunakiven sauman hienosäätö.

 
 

18.9.2015 Copyright Jouni Finnilä © / Kexin oy / www.kexin.fi

Huom! Nämä rakennusohjeet täällä Keksin.fi -keskustelufoorumissa ovat ”nice-to-know”-tietona teille kaikille tee-se-itse-miehille ja -naisille. Minä tai Kexin oy ei ota vastuuta näiden ohjeiden mukaan rakennetuista tekeleistä. Käytä niitä omalla vastuulla. Voit linkittää ja lainata ohjeita vapaasti, kunhan mainitset lähteen. 

Sorry, Comments are closed!