Rakennukset || Avainsanat: , , , ||

Kesäkeittiön rakentaminen

Kesäkeittiön rakentaminen

Kesän 2012 projektiksi tuli kesäkeittiön tekeminen. Homma alkoi taas kevään sarastaessa suunnittelulla. Itse tykkään kaivaa vanhoista kuvista ensin sopivan kuvakulman, johon piirtelen rakenteen luonnoksen sitten päälle piirto-ohjelmalla. Hyvä ilmainen piirto-ohjelma on esimerkiksi ”paint.net”, jolla tämäkin hahmotelma on tehty.

 

Pienet rakennushankkeet menevät läpi toimenpideilmoituksella. Jos kesäkeittiössä on muurattu hormi, niin se vaatii sitten rakennusluvan.

Pehmeän maapohjan takia tein pohjaksi reunavahvistetun laatan. Työt alkoivat perustusten kaivuulla. Routiva pohja pois, siihen suodatinkangas ja salaojat sekä styroxit (10 cm) yhden metrin etäälle laatan reunoista. Kun betonikuorma saapuikin hieman ”yllättäen”, tuli muotin tekemisessä ja raudoittamisessa kiire. Onneksi löytyi vanhoja muottien sivulautoja. Raudoitus onnistuu helposti ja nopeasti teräsverkolla, jonka saa valutassuilla ylös styroxsista.

 

Tein seinän rungon valmiiksi lappeeltaan, jolloin suorienkulmien tekeminen oli helpompaa, kun tolpat pysyivät paikallaan maanvetovoiman avittamana laattaa vasten. Jätin seinän alaosaan pellille ”sokkeli”-varan ja naulasin katon kannatinpalkkien tukipuun tukevasti runkoon kiinni. Tämän jälkeen ei jäänyt tehtäväksi kuin seinän nostaminen pystyyn.

 

Kiinnitin seinät laattan ankkuripulteilla, jotka lyötiin betonilaattaan porattuun reikään ja kiristettiin sitten päältä pultilla. Seinän rungon alle laitoin lisäksi kaistaleen bituminauhaa. Ankkuripultteja saa miltein jokaisesta rautakaupasta.

Rakentaminen edistyi joutuisasti. Muut seinät syntyivät pitkästä tavarasta samalla tavalla. Kiinnitin suurin piirtein oikeaan mittaan sahatut runkotolpat tukevasti kyllästettyyn kakkosneloseen alaosastaan, ja käänsin seinän pystyyn. Ankkuripultteja laitoin noin 60 cm välein. Etunurkkatolppaa varten olin laittanut valuun 100×100 kiinnikkeen. Siihen asensin kolmesta kakkosnelosesta naulatun parrun.

 

Rungon pystytys sujui nopeasti. Vinojen sivuseinien ylipitkät tolpat sahasin moottorisahalla, ja työnsin paikalleen vinot kakkosvitoset katonkannattimiksi. Asensin aluskatteen. Jäykkyyttä lisätäkseni, tein vaakaruoteet katolle peltikaton kiinnittämiseksi kakkosnelosesta, kun sitä sattui olemaan tarpeeksi. Jos peltikatossa on tiilikuvio, niin kannattaa huomioida sen oikea jaotus, jotta ruoteet tulevat oikeaan paikkaan. Lisätietoa oikeasta jaosta löydät peltikaton toimittajalta.

 

Elokuun lopulla projekti oli siinä vaiheessa, että kesäkeittiö alkoi olla ulkoa päin lähes valmis. Lomalaudoitus tuli tehtyä samalla tapaa kuin muissa mökeissä. Ensin kiinnitin laudat runkoon ja homesuojasin ne Uulan homesuojalla sekä maalasin ne siinä paikallaan Uulan puolukan värisellä pellavaöljymaalilla. Lautojen väliksi tuli laudan paksuus (helppo kuljetella palikkaa mukana). Kun maali oli kuivunut, niin asensin maalatut rimat väleihin. Näin toimiessa ei kutistuneen ja kuivuneen riman alta ala paljastua maalaamatonta pintaa. Hyvä apu naulaamiseen on esimerkiksi Pasloden impulssinaulain. Lasiovet olivat vielä tuolloin asentamatta.

Lasiovien yläpuolelle laitoin hirsipaneelia ja käsittelin ne Uulan Roslagin mahonkilla, joka oli sävytetty hiilen väriseksi. Järjestelyllä oli tarkoitus hakea perinteistä rakennetta mökkiin, vaikkakin tässä se tietenkin jäi hämäykseksi – eli hirsirunkoinen rakennus, joka on lomalaudoitettu ja vanhat hirret jätetty osittain näkymään. No, ei tätä ehkä ihan perinteisen näköiseksi rakennukseksi voi sanoa.

 

Käytin Finnfoamin 70 mm eristettä, koska sitä oli saatavilla läheisestä Agrimarketista. Kun betonilaatta on maanvarainen ja ilman eristystä yläpinnaltaan, niin eristämisen järkevyyden voisi kyseenalaistaa. Itse perustelin sitä seuraavasti:
– kuuma peltikatto saadaan eristettyä ja tilasta viileämpi kesällä
– kylmillä keleillä saadaan lämpöpidettyä paremmin tilassa, jos lasiovet vedetään kiinni
– maanvarainen betonilaatta on kesällä viileä ja syksyisin ja keväisin ”lämmin” verrattuna ulkoilmaan
– rakennuksen jäykistys
– ampiaisten pesien vähentäminen ontossa seinärakenteessa
– tuulensuoja
– höyrynsulku

Sähkötyöt helpottuivat, kun putkille jäi sopiva tila sisätilan hirsipaneelin ja eristeen 70mm väliin (runkotolpat 100mm). Lisäksi kevyen eristyksen hinta ei ollut kovin paha ja asennus oli nopeaa.

 

Sisälle asennettiin matalan seinän kohdalle keittiötaso, jonka yläpuolelle tein avohyllyt. Materiaalina käytin kaapistoon leveää lankkua, jonka petsasin konjakin värisellä Osmo-colorin puuvahalla. Lattiaan asensin Iskusta saatavia kovapuuritilälaattoja. Helposti asennettavissa laatoissa on muovinen ristikkopohja, johon kovapuu rimat on kiinnitetty 45 asteen kulmaan. Laatat muodostavat isoja salmiakki kuvioita. Ritilälaatta on noin 15mm paksu rakenne, joka myös sopi hyvin lasiovien kynnyskiskojen kanssa yhtenäiseksi tasaiseksi pinnaksi. Ritilät mahdollistavat maanvaraisen betonilattian hengittämisen ja kenkien mukana tulevien roskien valumisen laattojen ritilöiden väliin. Ritilät voi nostaa pois tai imuroida välit tarpeen vaatiessa.

Mittojen mukaan tehdyt liukuvat lasiovet löytyivät Keravan Pikalasista. Turvalasiset ovet on helppo asentaa. Yläpuolisen kiskon jätin kelluvaksi vaakapalkkien väliin, jolloin rakennus painuessaan lumikuorman alla talvella ei väännä ovia.

Viimeinen kuva on syksyltä 2013. Kesäkeittiö on mukavan viileä kuumana kesäpäivänä eristyksen vuoksi. Tuulisena syyspäivänä tai iltaisin lasiovet voi pitää kiinni ja istuskella sisällä ”lämpimässä”. Sateen sattuessa voi muurikkaa käyttää suojassa lipan alla.

18.9.2015 Copyright Jouni Finnilä © / Kexin oy / www.kexin.fi

Huom! Nämä rakennusohjeet täällä Keksin.fi -keskustelufoorumissa ovat ”nice-to-know”-tietona teille kaikille tee-se-itse-miehille ja -naisille. Minä tai Kexin oy ei ota vastuuta näiden ohjeiden mukaan rakennetuista tekeleistä. Käytä niitä omalla vastuulla. Voit linkittää ja lainata ohjeita vapaasti, kunhan mainitset lähteen. 

Sorry, Comments are closed!