Rakennukset || Avainsanat: , , , ||

Pisari-tallin pystytys

Tässä kokemuksia pienestä autotallista tai varastosta, joka sopii erinomaisesti Avant-työkoneen säilytykseen.


Homma alkoi suunnittelulla ja piirtelin vanhoihin kuviin vähän suuntaviivoja.

 
Talliksi valitsin Pisarin teräsrunkoisen tallin pariovilla. Pienehkö kiire sai pitkän-tavaran-miehen rakentelemaan teräsrunkoelementeistä. Täytyyhän tuotakin tapaa kokeilla. Vapaa ajokorkeus on muuten pariovissa 210 cm, jolloin siitä mahtuu myös Avantikin sisään (korkeus 2 m). Nosto-ovi olisi ollut 200 cm.

Tässä seuraavassa kuvassa on leikattu ja liimattu Pisarin talli pohjakuvaan pro-toolsilla eli windowsin Paintilla. Tallin pohjat on tarkoitus tehdä toukokuun alussa ja halli kasata toukokuun 2011 puolivälissä.


 

Pohjatyöt

Suunnittelun jälkeen täytyy anoa lupaa rakentamiselle. Kunnasta ja kaavasta riippuen pientä varastoa varten ei välttämättä tarvitse kuin tehdä toimenpideilmoitus, joka löytyy ”suomi.fi”-sivustolta kohdasta asioi_verkossa ja lomakkeet.

Alla olevassa kuvassa on suunnitelma perustuksesta. Vaikka talli on mahdollista perustaa ja ankkuroida suoraan sorapedille, niin päädyin ratkaisuun, jossa se asennetaan betonilaatalle.

Ensiksi kuoritaan pintamaa pois ja huomioidaan ympäristön valumavedet. Salaojille teimme omat vähän syvemmät kaivannot, joihin asennettiin salaojaputket.

 

Tämän jälkeen täytetään salaojat sopivalla raekoolla olevalla maamassalla (salaojasora tms). Ennen murskepetiä asennetaan vielä suodatinkangas laatallekin.

Sitten on aika levittää EPS-routalevyt 10 cm paksuiseksi kerrokseksi, joka ulottuu yhden metrin yli laatan reunojen. Routalevyjen päälle vielä routimatonta mursketta.

Seuraavaksi tehdään valua varten muotti. 20-10 cm paksu reunavahvistettu laatta toimii tässä hyvin pohjana. Laattaan asennetaan teräsverkkoraudoitukseksi ja reunoille kiertämään 10 mm harjateräkset jäykistämään reunan kuormituksia.

 

Tein laatasta hieman isomman kuin Pisari tallin pohja, koska taakse tulee puuvarasto ja tarkoitus on ankkuroida talli kiila-ankkureilla betonilaattaan. Kiila-ankkuri vaatii 10 cm reunaetäisyyden, jotta se ei lohkaise laatan reunaa.

Pohjatöiden tekemiseen meni 2 päivää. Muotti syntyi vanhoista laudoista, jotka tuettiin. Laatta on nyt kuivunut noin 3 viikkoa ja seuraavaksi pääsen asentamaan tallia. Neliöhinnaksi perustuksille tuli noin 100 e neliö.


Pystytys

Pisari-tallin voi perustaa myös suoraan maata vasten, mutta tässä elementit kiinnitetään kiila-ankkureilla betonilaattaan.

Tässä se sitten on pystytettynä. Pystytys ei aivan 8 tunnissa tapahtunut, ja tulihan se maalattuakin ennen nurkkalautojen ja räystäslistojen laittamista.

 

18.9.2015 Copyright Jouni Finnilä © / Kexin oy / www.kexin.fi

Huom! Nämä rakennusohjeet täällä Keksin.fi -keskustelufoorumissa ovat ”nice-to-know”-tietona teille kaikille tee-se-itse-miehille ja -naisille. Minä tai Kexin oy ei ota vastuuta näiden ohjeiden mukaan rakennetuista tekeleistä. Käytä niitä omalla vastuulla. Voit linkittää ja lainata ohjeita vapaasti, kunhan mainitset lähteen. 

Sorry, Comments are closed!