Siirrettävä sauna
Seuraava projekti lähti käyntiin saunan muodossa, sillä pitäähän mökillä päästä välillä lämmittelemään. Sauna rakennettiin edellisistä kokemuksista viisastuneena. Vaikka Parocin villa oli hyvä ratkaisu, niin en halunnut villoittaa mökin alapohjaa, kun kyseessä on kosteat tilat. Eristeeksi valitsin spu-uretaanin koko mökkiin, jolloin päästiin passiivitasoon lämmöneristyksen osalta.
Edellisestä mökistä myös poiketen pohja rakennettiin teräspalkiston päälle, jotta lahoavaa materiaalia ei olisi alapohjassa. Betonivalut tehtiin Tuusulassa pesuhuoneeseen ja saunaan. Lisäksi vesieristin ja laatoitin, mutta en uskaltanut saumata nostojaa ajatellen. Betoni oli kuitubetonia, ja sitä meni noin reilu kuutio. Sisätiloiltaan mökki oli valmis ennen siirtoa pl. saunan lattialaattojen saumaus ja savupiipun yläpohjan puhkaisu ja laitto.
Valmiusastevaatimus oli se, että sauna olisi lämmitettävissä siirtopäivän illalla.
Pohjarakenne teräspalkistolla
Homma lähti käyntiin tutusta paikasta kotipihalla Tuusulassa. 1,5 m pituiset ruuvipaalut ja palkisto oli pysynyt vääntymättä talven yli. Rakennuksen kosteat tilat (sauna ja kylpyhuone) antoivat suunnittelulle kipinän hakea ratkaisua, jossa ei ole lainkaan lahoavaa materiaalia alapohjassa. Pohjarakenteen tuli jälleen kestää kuljetuksen ja noston rasitus. Lisäksi rakennuksesta tulisi noin 4000 kiloa painavampi kuin edellisestä prototyypistä.
Löysin alapohjaksi palkiston Mecaluxin hyllyjärjestelmästä, joka sopi hienosti tarkoitukseen. Pitkät ja jämerät I-palkit reunoilla (kork. 240 mm) kantoivat rakennuksen perustuksen päällä. Kuljetuksen aikaisia voimia vastaan alapohjassa oli poikittain pienempiä 120 mm I-palkkeja, jotka siis kantoivat töyssyissä tyhjän päällä lavetin sivuilla olevat seinät.
Kakkosvitoset kiinnitettiin 30 jaotuksella itseporautuvilla ruuveilla I-palkkeihin, ja perättäiset kehät nostettiin rungoksi. Kehän ratkaisu oli tällä kertaa hieman toispuoleinen. Harjalinja ei ollut keskellä, koska parvelle haluttiin korkeutta muuten kapeahkoon rakennukseen.
Kun kehät olivat pystyssä, kehät tuettiin vinokoolauksella 22 mm. Edellisestä poiketen vinokoolaus oli nyt ohuempi, koska spu-eristeen oletettiin myös jäykistävän rakennusta. Vinokoolauksen lisäksi asennettiin 22 mm tuuletusrako, jonka päälle naulattiin lomalaudoitus.
Lomalaudoitus käsiteltiin jälleen ensin Uulan homesuojaaineella, ja sen jälkeen maalattiin, ja kiinnitettiin valmiit mittaan sahatut rimat. Mökki oli lopulta ulkoa valmis ja sisätyöt odottivat.
Sisätilat
Sisätöistä suurin oli eristäminen. Kehäratkaisusta johtuen ei sisäseiniä ollut ja isojen eristelevyjen liikuttelu oli helppoa. Runkotolppien (kakkosvitonen/125 mm) väliin asennetun 120 mm uretaanilevyn lisäksi sisäpuolelle asennettiin alumiinipäälysteinen eriste. Mökistä tuli eristyksen ansiosta tiivis, sillä spu-eriste ei vaadi tuulensuojaa tai höyrynsulkua. Eristelevyt liimattiin kiinni toisiinsa ja pohjaan levyt asennettiin ristiin, joilloin ne kestivät uivan betonilaatan painon.
Eristämisen jälkeen, kun sisäseinien rungot olivat paikoillaan asennettiin raudoitus valua varten. Betoniksi valittiin kuitubetoni, jotta painon takia ohuesta valusta saatiin mahdollisimman kestävä (K 40 betoni # 16 mm, notkeus S 3 ja teräskuitu 50 mm annostelu 50 kg/m3). Kuitubetoni ei vaadi raudoitusta, mutta rautaverkkoon oli helpompi asentaa lattialämmityskaapelit, ja tulihan laatasta vielä entistäkin jäykempi. Betonia kului noin 1 kuutio, ja sen tuoma lisäpaino oli noin 2500 kg.
Betonin kuivuttua viimeisteltiin pinta hiomalla. Joissakin kohdissa kaadot viimeisteltiin itsetasoittuvalla Ardex-laastilla, jolloin lopputulos oli lähes täydellinen. 😉 Seuraavaksi asennettiin Ardexin kaksikomponenttinen vesieriste ja sauna/pesutupa laatoitettiin. Seinäpinnat viimeisteltiin tervalepällä ja kattoon asennettiin halogeenit pesutupaan ja saunaan kuituvalot. Teknisessä tilassa takana on ilmanvaihtokone (Vallox), jossa on myös lämmöntalteenotto.
Muutama sana suihkun toteutuksesta. Jos käytössä on vain aurinkosähkö ja pieneen 25 neliön saunaan halutaan tupa, pesuhuone ja sauna, niin tilasta tulee helposti puutetta. Arvokkaita neliöitä säästää ratkaisu, jossa kiuas lämmittää lämpimän veden. Lämpimän veden säiliönä ja lämmönvaihtimena toimi Kexin oy:n suunnittelema Finlaver-mökkivesijärjestelmä. Lisää tietoa löydät Kexin oy:n sivuilta. Iki kiuas lämmönvaihtimineen on yhdistetty seinän sisällä olevaan Finlaver-varaajaan.
Kiuas lämmittää varaajan veden ja se on sen saunan lämmityksen jälkeen valmista suihkulle. Kuumaa vettä ei tarvitse käsitellä ja lastenkin on helppo suihkutella saunassa. Sähköä tarvitaan paineveden tuotteen, johon riittää esimerkiksi vain 12v veneen painevesijärjestelmä.
Tuvan puolella ei tehty valua painosyistä. Lattiaan asennettiin Luja-levyt ristiin, jotka liimattiin uivaksi pohjaksi. Luja-levyjen päälle asennettiin Devicellin lattialämmityslevyt, johon asennettiin lattialämmityskaapelit. Pinta viimeisteltiin ohuella 6mm laminaatilla. Laminaatti oli muuten tosi edullista 3,90 euroa neliöltä. Ohut laminaatti on hyvä lattialämmityksen kannalta ja edullisuus näkökohta siinä mielessä, että mökillä rapaa riittää. 😉
<b>Siirtäminen ja terassin rakentaminen</b>
Saunaa silmällä pitäen oli mökillä tehty kunnon tie rakennuspaikan viereen. Perustuksen muotit tehtiin mökillä kokonsa puolesta. Idea näissä oli sama kuin edellisessä mökissä. Ratkaisu lyhyesti: 4 betoniporsasta, jotka ovat hiekkapedin, eps-routasuojan ja karkean soran päällä. Soran seassa tietenkin salaoja putket.
Nostaminen sujui tuttuun tyyliin. Paino tosin tuntui ja Hiabin kuljettaja arvioi painoksi nyt noin 13000 kg. Ongelmana oli oikea painopisteaseman löytyminen nostoa vartea. Joka kerta, kun paikkaa siirrettiin ja nostettiin, täytyi tehdä kakkosnelosista uudet kulmat liinojen alle. Kakkosneloset napsahtelivat säleiksi liinojen alla. Saunan sisälle kannetut tavarat jouduttiin poistamaan, ja Iki-kiukaan kiuaskivet vaihtamaan puolelta toiselle, jotta mökki saatiin tasapainoon.
Tässä ollaan jo menossa. Reitti kulki Tuusulasta, Järvenpään, Mäntsälän, Lahden, Heinolan sekä Sysmän keskustan läpi kohti määränpäätä. Pienellä avustuksella päästiin myös viimeinen 100 metriä pihatietä perustusten viereen padon päälle. Painoa oli, ja sen kuuli kyllä ritinästä, kun lomalaudoitus antoi liinan alla vähän myötä alareunastaan. Tässä olisikin parannettavaa seuraavaa mökkiä ajatellen, jos osaa laskea nostoliinojen paikat etukäteen. Päätin, että tätä painavampaa mökkiä en tee, ja oli hyvä, kun betoni valu oli vain puolessa osassa mökkiä siis pesutiloissa.
Katon kaltevuuskulma muuttui paikalla hieman loivemmaksi terassin osalta. Oikeastaan se antaa mukavan erikoispiirteen ja toimii tietenkin terassin suojana. Kuten kuvasta näkyy, hommia jäi vielä ensi keväälle. Laituri syntyi muuten jäljelle jääneistä uretaanilevyistä sekä vesivanerista. Kun se on kauttaaltaan uretaanista (2*12cm), niin kantavuutta riittää jopa henkilöautolle. Se on kestänyt hyvin vedessä läpi talvet jo viisi vuotta.
Sauna lämpiää.
18.9.2015 Copyright Jouni Finnilä © / Kexin oy / www.kexin.fi
Huom! Nämä rakennusohjeet täällä Keksin.fi -keskustelufoorumissa ovat ”nice-to-know”-tietona teille kaikille tee-se-itse-miehille ja -naisille. Minä tai Kexin oy ei ota vastuuta näiden ohjeiden mukaan rakennetuista tekeleistä. Käytä niitä omalla vastuulla. Voit linkittää ja lainata ohjeita vapaasti, kunhan mainitset lähteen.
18.9.2015 Copyright Jouni Finnilä © / Kexin oy / www.kexin.fi
Huom! Nämä rakennusohjeet täällä Keksin.fi -keskustelufoorumissa ovat ”nice-to-know”-tietona teille kaikille tee-se-itse-miehille ja -naisille. Minä tai Kexin oy ei ota vastuuta näiden ohjeiden mukaan rakennetuista tekeleistä. Käytä niitä omalla vastuulla. Voit linkittää ja lainata ohjeita vapaasti, kunhan mainitset lähteen.
*** vastaukset kysymyksiin, pohjakuva ***